Friday, January 11, 2013

Ο Διοσκουρίδης για το μέλι

Ο Διοσκουρίδης στο Περί Ύλης Ιατρικής για το μέλι αναφέρει:

[...] έχει δυνατότητες καθαρτικές για τα έντερα, διεγερτικές για όρεξη, προκλητικές υγρών. επομένως είναι κατάλληλο για ρυπαρά έλκη και για κόλπους, όταν γίνονται κλύσματα με αυτό. Όταν βράσει και τοποθετηθεί πάνω τους κολλά τμήματα του σώματος που έχουν απομακρυνθεί από τη θέση τους. Βρασμένο με στυπτική ουσία υγρή ή με επάλειψή του θεραπεύει λειχήνες, βουίσματα στ' αυτιά και πόνους, όταν στάζεται χλιαρό με λείο αλάτι καβουρντισμένο. Σκοτώνει ψείρες και κόνιδες όταν γίνεται επάλειψη μ'αυτό. [...] καθαρίζει και όσα σκοτεινιάζουν τις κόρες των οφθαλμών και θεραπεύει με επάλειψη και με γαργάρες παθήσεις του βρόγχου και των παρισθμίων και τα συνάχια. Βοηθά τη διούρηση και είναι κατάλληλο για το βήχα και για δαγκώματα από ερπετά.

εκδ. Ζήτρος, μετάφραση Θ. Γ. Μαυρόπουλος

πρόπολη


οι δράσεις της πρόπολης είναι περιληπτικά οι παρακάτω:
  • αντιμικροβιακή (βακτήρια, μύκητες, ιοί)
  • επουλωτική (προσοχή δεν την εφαρμόζουμε σε πληγή που αιμορραγεί)
  • χαλαρωτική στο τραυματισμένο μυικό σύστημα
  • αντιοξειδωτική
  • αντιφλεγμονώδης
  • διεγερτική του ανοσοποιητικού συστήματος
  • εμποδίζει τη σήψη
  • αποτελεσματική στον καρκίνο
  • αντιρευματική
  • ως θεραπεία για το άσθμα κι άλλες χρόνιες αλλεργικές βρογχίτιδες
καλό είναι να δίνεται προσοχή στην προέλευση και την καθαρότητα της πρόπολης καθώς και στη δυναμοποίηση του βάμματος αυτής.

Φυσιολογικές Αντιδράσεις στο Τσίμπημα της Μέλισσας

Μετά το τσίμπημα μπορεί ο θεραπευόμενος να εμφανίσει τις εξής, φυσιολογικές και αναμενόμενες αντιδράσεις:
πόνο, ερυθρότητα, οίδημα, φαγούρα, μετεωρισμό ή μεταλλική γεύση στο στόμα. 
Επίσης μπορεί ο θεραπευόμενος να θέλει να ουρήσει, να ιδρώνει ή να θέλει να κοιμηθεί. Ενδέχεται ο θεραπευόμενος να εμφανίσει δέκατα εντός του 24ώρου. 
Όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα αναμενόμενα και μάλιστα αποτελούν δείκτη της θεραπευτικής διαδικασίας. 
Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά ή σε περισσότερες ώρες. 
Συνήθως είναι ο φόβος -ειδικά όταν ο θεραπευόμενος δέχεται τα πρώτα του τσιμπήματα- ο οποίος κάνει τα συμπτώματα αυτά να φαίνονται δριμύτερα από ό,τι στην ουσία είναι. Ο ρόλος του θεραπευτή εδώ είναι να κατευνάσει το θεραπευόμενο και να τον βοηθήσει πρωτίστως να είναι ήρεμος και να επικεντρωθεί στα μηνύματα που του στέλνει το σώμα του και όχι ο εγκέφαλός του. 
Σε περιπτώσεις σοβαρότερων αντιδράσεων -αλλεργικού τύπου- ο θεραπευτής παρέχει τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες και σε ακραία περίπτωση μεταφέρεται ο θεραπευόμενος σε ιατρικό κέντρο. Βέβαια εφόσον ο θεραπευτής έχει πάρει ενδελεχώς ιστορικό και έχει εξετάσει το θεραπευόμενο προσεκτικά, τέτοιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες.